KRS

Oddział Mazowiecki

Płock: w Szkole Zdrowego Gotowania

21.05.2013, Kluby zdrowia

Już jutro kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Płocku prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh). Tym razem odbędą się zajęcia Szkoły Zdrowego Gotowania.

Na poprzednim spotkaniu prelegentka Maria Jaworska-Trzop opowiedziała o tym, dlaczego warto ćwiczyć. Poradziła uczestnikom spotkania, jak znaleźć motywację do aktywności.

Jak zatem ćwiczyć? Przede wszystkim systematycznie, 3-6 razy w tygodniu. Na trening powinniśmy przeznaczyć 10-60 minut. Dlaczego w ogóle potrzebujemy ćwiczeń? Bo ruch to zdrowie! Przede wszystkim zapobiega nadwadze i otyłości. Np. ktoś, kto dopiero zaczął biegać, spala podczas pół godziny treningu 0,1 g tłuszczu. Po czterech tygodniach regularnego biegania organizm spala już 5 g tłuszczu. Po trzech miesiącach treningu organizm będzie spalał 25 g tłuszczu w ciągu godziny wysiłku. Bieganie zwiększa przemianę materii o 25% i skutek ten jest trwały. U osób aktywnych fizycznie nawet w spoczynku spalanie tłuszczu wynosi 10 g na godzinę. Pod warunkiem, że ćwiczy się regularnie.

Systematyczny wysiłek fizyczny uwalnia serotoninę – neuroprzekaźnik odpowiedzialny za dobry nastrój. Biegacz może zapomnieć o problemach ze snem – jest to potwierdzone naukowo. Osoby uprawiające biegi znacznie rzadziej cierpią na zaburzenia snu.

Następne spotkanie płockiego klubu zdrowia upłynie pod znakiem Szkoły Zdrowego Gotowania. Wolontariusze zaplanowali pokaz przyrządzania m.in. buraczanych kotletów oraz twarożku ze słonecznika. Zajęcia odbędą się w środę, 22 maja w lokalu przy ul. Gradowskiego 15 o godzinie 17:30.

Czytaj więcej o klubach zdrowia.

Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.

Justyna Libera (red.)

Pomóż nam

Kontakt

Chrześcijańska Służba Charytatywna
Oddział Mazowiecki
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa

Nr konta bankowego:
52 2030 0045 1110 0000 0271 7400

Tel.: (+48) 22 34 99 935
E-mail:

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij